سنسور دریچه گاز و نشانه‌های خرابی آن

سنسور دریچه گاز حس‌گری است که روی دریچه گاز انواع خودرو از جمله پراید، سمند EF7 و پژو ۴۰۵ بسته می‌شود. به طور کلی منظور از سنسور یا حسگر وسیله‌ای است که تغییرات فیزیکی و شیمیایی را اندازه‌گیری و به سیگنال الکتریکی تبدیل می‌کند. در بعضی از خودرو‌ها این حسگر در پشت دریچه اصلی گاز و نزدیک استپر بسته می‌شود و در برخی دیگر از خودروها در قسمت جلویی موتور تعبیه می‌شود. در حالت کلی این سنسور روی دریچه گاز و نزدیک استپر بسته می‌شود. در خودروهای برقی، حسگر سنسور گاز، داخل خودِ دریچه گاز تعبیه می‌شود و فقط یک مکانیک می‌تواند به خوبی آن را تشخیص دهد.


سنسور دریچه گاز چه وظیفه‌ای بر عهده دارد؟

سنسور دریچه گاز،   E.C.Uخودرو را از موقعیت دریچه گاز مطلع می‌کند. با فشردن پدال گاز و تغییر مقاومت الکتریکی میزان ولتاژ ورودی به ECU تغییر می‌کند و ECU با ارسال سیگنال مناسب میزان باز و بسته بودن صفحه تراتل را مشخص می‌کند. به عبارت ساده‌تر سنسور دریچه گاز با فشار دادن پدال گاز مقدار باز شدن دریچه گاز را حس می‌کند و با بیشتر فشار دادن پدال گاز دستور افزایش سوخت را به کنترل یونیت خودرو می‌دهد. اصولا یکی از دلایل گاز خوردن خودرو  همین سنسور دریچه گاز است.

 

نشانه‌های خرابی سنسور دریچه گاز

  •      رویت کد خطا در دستگاه دیاگ
  •      تاخیر خودرو در شتاب گیری و اصطلاحا کوپ کردن خودرو
  •      دریافت موقت اطلاعات از سنسور دور موتور توسط ECU
  •      بالا ماندن دور موتور در دور آرام
  •      دیر و یا با تاخیر گاز خوردن خودرو
  •      دیر پایین آمدن دور موتور
  •      دور موتور نرمال در حالت سرد بودن خودرو و دور موتور بالا (تا کات آف) در حالت گرم شدن موتور     نوسان در دورهای بالا به خاطر کثیفی و آب خوردگی     دود کردن موتور؛ ممکن است با گاز دادن میزان دود کم یا زیاد ‌شود.
  •  . بالا نرفتن دور موتور از حد کات آف
  •  .خاموش شدن موتور با گاز دادن
  •  .گرفتگی خودرو بین دور موتور ۲۵۰۰rpm تا ۳۰۰۰rpm

  • همچنین بخوانید 6 اصل مهم که در خرید خودرو دست دوم نباید فراموش کنید

 

عیب‌یابی سنسور موقعیت گاز به کمک دستگاه دیاگ

در صورتی هر یک از مشکلات بالا را در خودرو خود مشاهده می‌کنید، حتما باید سنسور دریچه گاز را بررسی و عیب‌یابی کنید. چک کردن این سنسور با کمک دستگاه دیاگ انجام می‌شود. در دستگاه دیاگ عددی که از طرف این سنسور مخابره می‌شود، به صورت درصد یا ولتاژ است. در ایده‌آل‌ترین حالت ممکن این عدد باید بین صفر تا چند درجه باشد و با تغییر حالت در پدال گاز این عدد نیز باید تغییر کند. با فشار دادن پدال گاز تا انتها، باید عدد نشان داده شده نزدیک به ۱۰۰ باشد. در صورتی که دستگاه دیاگ در این دو وضعیت تغییر نکند یا عددی را که نشان می‌دهد، در وضعیت خلاصی از ۵ بیشتر باشد و یا در آخرین حد پدال از۹۰ کمتر باشد، به این معنی است که در عملکرد سنسور دریچه گاز اختلال وجود دارد و باید تعمیر یا تعویض شود. توجه داشته باشید که عیب‌یابی این سنسور و تعمیر و تعویض به موقع آن در عملکرد کلی خودرو تاثیرگذار است. به طوری که اگر به عملکرد صحیح سنسور موقعیت گاز بی‌توجه باشید، تاثیر منفی آن را در سایر قسمت‌های خودرو خواهید دید. همچنین عیب‌یابی سنسور موقعیت گاز به کمک دستگاه مولتی متر نیز انجام می‌شود که آن نیز روندی جداگانه دارد.


رابطه گاز خوردن خودرو با سنسور موقعیت گاز

گاز خوردن خودرو دلایل متعددی دارد؛ معمولا دلیل خود به خود گاز خوردن خودروی انژکتوری، هوا کشیدن موتور خودرو از قسمت منیفولد، دریچه گاز و یا اختلال در کار سنسورها است. پس این‌گونه می‌توان نتیجه گرفت که سنسور دریچه گاز یکی از دلایلی است که باعث می‌شود خودرو گاز بخورد. این سنسور در اکثر ماشین‌ها در پایین استپر قرار دارد. با خراب شدن سنسور موقعیت گاز، زاویه دریچه گاز به درستی تشخیص داده نمی‌شود و در نتیجه این عدم تشخیص، خودرو گاز می‌خورد. می‌توانید برای اینکه مطمئن شوید سنسور موقعیت گاز در گاز خوردن خودرو مقصر است یا نه، این سنسور را قطع کنید؛ در صورتی که باز هم خودرو گاز خورد، به این معنی است که علت گاز خوردن خودرو، سنسور دریچه گاز نبوده است و در صورتی که خودرو دیگر گاز نخورد، باید سنسور موقعیت گاز را تعمیر یا تعویض کنید.


تعویض سنسور دریچه گاز

زمانی که مطمئن شدید، سنسور دریچه گاز خراب است و همین خرابی مشکلاتی را رقم زده است، بهترین کار این است که به یک تعمیرگاه معتبر و معتمد مراجعه کنید و این سنسور را تعویض کنید. اگر ایراد را درست تشخیص داده باشید، با همین تعویض ساده، عملکرد خودروی شما تصحیح می‌شود و مشکلات محو می‌شوند. دقت داشته باشید که از یک نمونه مناسب و اصل به عنوان قطعه جایگزین استفاده کنید. در غیر این صورت تغییری در روند مشکلات شما ایجاد نمی‌شود.

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.